Alles over het coronavirus (nu.nl)
naar –> Nieuwe Corona testlocatie in Boxmeer (onthuus)
naar –> Is Corona een wintervirus?
naar –> Neptelefoontjes over coronavaccinaties
Wij geven hier alleen de meest recent toegevoegde berichten weer.
Voor oudere berichten kijkt u in het archief met links naar de oorspronkelijke publicaties.
Heeft u ook regelmatig nieuws voor ons? Laat het ons weten.
GGD Hart voor Brabant 25 februari 2021
Nieuwe corona vaccinatielocatie opent in Boxmeer
GGD Hart voor Brabant bereidt de opening voor van een nieuwe vaccinatie locatie. Naar verwachting opent de nieuwe locatie medio maart. Dit keer in Sportcentrum ’t Hoogkoor aan de Koorstraat 1 in Boxmeer. Hiermee wordt de vierde vaccinatie locatie in de regio Hart voor Brabant een feit. Eerder opende GGD Hart voor Brabant een locatie in Veghel, in de Brabanthallen in Den Bosch en in het Willem II stadion in Tilburg.
Aantal bezoekers per dag
Vanaf de opening begint GGD Hart voor Brabant op de nieuwe locatie in Boxmeer naar verwachting met het vaccineren van ongeveer 200 personen per dag. Dit zijn in eerste instantie mobiele, thuiswonende ouderen en zorgmedewerkers. In de loop van de tijd worden er meer doelgroepen gevaccineerd. Naarmate er meer vaccin beschikbaar is, worden er ook meer personen per dag gevaccineerd. De locatie in het sportcentrum in Boxmeer wordt ingericht met 8 priklijnen en is daarmee op termijn geschikt voor circa 900 vaccinaties per dag.
Openingstijden
De vaccinatie locatie in Boxmeer is in eerste instantie zeven dagen per week geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur. Zodra er meer vaccin beschikbaar komt en de GGD Hart voor Brabant meer mensen per dag kan vaccineren, kunnen de openingstijden worden verruimd. Naar verwachting blijft deze locatie tot september in gebruik.
Bereikbaarheid
De locatie in Sportcentrum ’t Hoogkoor in Boxmeer is gekozen vanwege de bereikbaarheid, goede parkeermogelijkheden en de mogelijkheid tot voldoende opschaling. Het parkeren van auto’s en fietsen kan voor de deur. Een bushalte ligt op loopafstand van de vaccinatie locatie. De locatie is goed toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Ook zijn er rolstoelen op de locatie beschikbaar.
Vaccinatie bij de GGD
Mensen kunnen zich alleen op afspraak laten vaccineren. Iemand die van de huisarts, werkgever of van het RIVM een uitnodiging heeft gekregen voor een coronavaccinatie bij de GGD, maakt een afspraak via het landelijke telefoonnummer in de uitnodigingsbrief. Bij het maken van de afspraak kan degene – op basis van beschikbaarheid – zelf kiezen naar welke locatie hij/zij gaat.
Meer informatie
GGD Hart voor Brabant vaccineert doelgroepen op basis van de landelijke vaccinatiestrategie. Op www.coronavaccinatie.nl staat een tijdlijn welke doelgroep wanneer aan de beurt is voor een vaccinatie. Ook is daar algemene informatie te vinden. Voor vragen over de coronavaccinaties of het coronavirus is het landelijke nummer 0800-1351 (dagelijks van 8.00 tot 20.00 uur) beschikbaar.
Toch tonen data aan dat het aantal nieuwe besmettingen afneemt zodra de r uit de maand is. Virologen vermoeden daarom dat er sprake is van een seizoenseffect.
Waarom dit seizoenseffect bestaat, weten we niet. Onder virologen is dit de million dollar question. Het kan zijn dat in de lente en zomer het virus zich anders gedraagt, wij ons anders gedragen of dat het een combinatie van beide factoren is. Hierover zijn verschillende theorieën.
Mogelijk ligt de oorzaak van het effect bij het virus zelf, want:
- Het lijkt erop dat het coronavirus beter gedijt bij lage temperaturen en een lage luchtvochtigheid en minder kans krijgt bij warm en vochtig weer. De theorie hierachter is dat druppels kleiner worden in droge lucht en hierdoor langer blijven hangen. Een virus heeft druppels nodig om over te springen van mens op mens.
- Het virus kan overleven op oppervlakken zoals een deurknop. Hoe kouder het is, hoe langer het virus intact blijft. Bij warmer weer verliest het virus eerder zijn schil en gaat het sneller dood (voor zover je echt van dood kunt spreken, aangezien virussen geen levende organismen zijn).
- Mogelijk speelt zonkracht hierbij ook een rol, doordat uv-straling genetisch materiaal van een virus beschadigt, waardoor het virus onschadelijk wordt.
Mogelijk ligt de oorzaak van het seizoenseffect bij mensen, want:
- In de winter zitten mensen meer binnen en dichter op elkaar. De kachel staat aan, de ramen zijn dicht en de luchtvochtigheid daalt. Al deze omstandigheden zorgen er waarschijnlijk voor dat mensen elkaar makkelijker besmetten.
- In de winter lopen we vaker rond met een koude neus. De gedachte onder virologen is dat onze natuurlijke afweer in de neus, mond en keel minder goed werken bij kouder weer. Hierdoor zou het virus meer kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.
- Als het warmer is, zetten we vaker een raam open, waardoor het virus weg kan waaien.
- Als het warmer is, zijn we meer buiten. Het risico op verspreiding van het virus in de open lucht is kleiner, omdat het virus niet blijft hangen en mensen gemakkelijker afstand kunnen houden.
- In de zon maken we vitamine D aan. Dit zorgt voor een betere weerstand. Mogelijk helpt dit het coronavirus binnen de perken te houden.
De varianten: Als er een seizoenseffect is, zal dit ook invloed op de Britse en andere varianten van het coronavirus hebben. Ook andere coronavirussen en griepvirussen steken met name tijdens de wintermaanden de kop op. Feit blijft dat de Britse variant besmettelijker is dan de oude variant.
Kanttekening: Ook in warme landen vindt transmissie van het coronavirus op grote schaal plaats. Zo is één van de besmettelijkere Braziliaanse varianten opgedoken in Manaus, een miljoenenstad in het Amazoneregenwoud. Het gebied kent geen vier jaargetijden, maar alleen een droog seizoen en een regenseizoen. Luchtwegvirussen gaan daardoor het hele jaar rond.
Conclusie: Het aantal nieuwe besmettingen daalde vorig jaar sterk in mei en trok weer aan in september en oktober. In hoeverre dit aan het virus zelf ligt of door menselijke gedrag komt, weten virologen (nog) niet. Garantie op eenzelfde (seizoens)effect in 2021 kunnen zij niet geven, maar in combinatie met een stijgende vaccinatiegraad biedt de lente genoeg perspectief.
Neptelefoontjes over coronavaccinaties
Oplichters doen zich voor als GGD-medewerker, delen mee dat de toehoorder in aanmerking komt voor vervroegde vaccinatie en vragen of die de onkosten via een Tikkie wil overmaken.
De Fraudehelpdesk krijgt veel meldingen over de neptelefoontjes. Oplichters doen zich voor als een medewerker van de GGD of ’team thuiszorg’. De toehoorder komt in aanmerking voor versnelde vaccinatie en krijgt een datum door. Maar vaccinatie geschiedt alleen na betaling van een Tikkie via WhatsApp.
Uitnodiging per post
De GGD benadrukt dat er nooit geld wordt gevraagd voor vaccinaties of testen. Daarnaast komt de uitnodiging voor een vaccinatie altijd per post.