7 maart 2020

Balspellen bij de SWOGB

Balspellen bij de SWOGB

Er zijn wel 1001 balspellen. Oude en nieuwe, individueel en in teamverband, beroepsmatig en recreatief en voor alle leeftijden. Ook de SWOGB heeft enkele balspellen in haar activiteitenpakket waar veel senioren gebruik van maken.

De SWOGB heeft 3 balspelactiviteiten:

  • Koersballen
  • Jeu de Boules
  • Wandelvoetbal

Koersballen.

Koersbal vergt geen zware lichamelijke inspanning en is vooral onder ouderen populair. Voor koersballen heb je niet veel nodig en hoef je geen ervaren sporter te zijn. Bovendien is koersbal gezellig – je speelt het altijd met anderen – en zijn de spelregels eenvoudig te leren. Ook beginners kunnen dus direct hun partijtje meeblazen. Daarnaast kunnen mensen vanuit een rolstoel het spel spelen.

Koersbal is een balspel dat u samen met anderen speelt. Soms individueel, maar meestal in teamverband onder begeleiding van een spelleider. Bij koersbal spelen doorgaans steeds twee paren tegen elkaar. Elk paar krijgt vier koersballen, van eenzelfde kleur. Daarnaast is er nog een ‘jack’ in het spel, een klein wit balletje dat bij de start van het spel op de mat wordt gerold. Kort samengevat moet elk paar proberen zijn ballen zo dicht mogelijk in de buurt van de jack te rollen. Het paar dat daar tijdens de achtereenvolgende beurten het beste in slaagt, krijgt de meeste punten en is dus de winnaar.

Koersbal wordt door de SWOGB aangeboden te:

  • Beugen Woensdag van 13.30 tot 17.00 uur in ’t Kruispunt
  • Maashees Woensdag van 14.00 tot 16.00 uur in Plein 27
  • Rijkevoort Vrijdag van 09.30 tot 11.30 uur in De Poel
  • Sambeek Woensdag van 14.00 tot16.00 uur in de Elsendonk

 

Wilt U kennis maken met Koersballen? Op vrijdag 03 april is er de gemeentelijke koersbalmiddag in de Pit in Overloon van 14.00 tot 17.00 uur. Iedereen is welkom.

Jeu de Boules

Jeu de boules stamt af van een balspel dat al in het oude Griekenland werd beoefend. De Romeinen namen dit over en veranderden het in een versie die meer lijkt op het spel dat vandaag de dag bekend is. Door de eeuwen heen blijft het aanwezig als tijdverdrijf en in de Middeleeuwen was er zelfs sprake van een flinke opleving. Na de Franse revolutie ontwikkelde het spel zich tot een heuse volkssport, vooral in Frankrijk.

Jeu de boules kent veel varianten maar over het algemeen en zeker in Nederland wordt de vorm ‘Petanque’ gespeeld. Bij Petanque probeert men met precisie een metalen bal (de boule) zo dicht mogelijk te plaatsen bij een klein balletje dat als eerste wordt uitgeworpen (de cochonnet). Petanque staat voor uitdagende wedstrijdsport, waarin vaardigheid (techniek), tactiek, concentratie en teamgeest centraal staan. Maar ook voor een ontspannende sport op recreatieniveau.

Jeu de Boules wordt door de SWOGB aangeboden te:

  • Beugen Dinsdag van 14.00 tot 16.30 uur omgeving ‘Kruispunt
  • Holthees Woensdag van 13.30 tot 16.30 uur omgeving ‘Trefpunt
  • Rijkevoort Dinsdag van 13.30 tot 16.30 uur omgeving De Poel
  • Rijkevoort Maandag van 0930 tot 12.00 uur omgeving De Poel
  • Vierlingsbeek Dinsdag van 13.30 tot 15.30 uur omgeving Joffershof
  • Vierlingsbeek Woensdag van 09.30 tot 11.30 uur omgeving Joffershof
  • Vierlingsbeek Donderdag van 09.30 tot 11.30 uur omgeving Joffershof
  • Overloon Woensdag van 13.45 tot 16.15 uur in de Raaijhal (okt/mrt)
  • Sambeek Maandagmiddag vanaf 13.30 uur achter kantine vv Sambeek

Er zijn in Overloon ook jeu de boules banen bij De Pit. Wanneer wordt hier jeu de boules gespeeld?

Wandelvoetbal

Met wandelvoetbal krijgen mensen die niet meer kunnen of willen deelnemen aan het traditionele voetbal weer de kans om een balletje te trappen. Voetbalervaring is niet per se nodig.

Het belangrijkste verschil met gewoon voetbal is dat het spel zonder keeper wordt gespeeld en dat de spelers niet mogen rennen. Slidings en tackles zijn absoluut taboe, net als in de rug duwen en andere vormen van lichamelijk contact, zodat de kans op blessures tot een minimum wordt beperkt. De bal mag niet hoger komen dan de gemiddelde heuphoogte van alle spelers. Het spel wordt zes tegen zes of zeven tegen zeven gespeeld.